vrijdag 27 december 2013

Kippenstoofpot uit Belize


Kippenstoofpot

1 kip, in stukken gesneden
sinaasappelsap
olie
1 teentje knoflook, gehakt
1 ui, gesnipperd
1 tl komijn
1 tl tijm of oregano
1 tl zwarte peper
1 tl achiote-pasta of een mengsel van paprika en chilipoeder
bouillon
1 tl rietsuiker
1 paprika (rood of groen)
2 rijpe tomaten
korianderblaadjes

Leg de kippenstukken in een kom en overgiet met een scheutje sinaasappelsap. Laat dit een half uur of langer marineren.

Verhit de olie in een pas en bak hierin de kippendelen mooi bruin.
Haal de kip uit de pan en en  doe er de ui en knoflook in.  Laat deze zachtjes garen tot de ui glazig is.
Voeg dan komijn, tijm en peper toe.
Meng de achiote-pasta met 1 dl sinaasappelsap en giet dit in de pan.
Leg de kippendelen weer in de pan en overgiet met bouillon tot ze bijna onder staan.
Snijd de parika in grote stukken in voeg toe.
Dek de pan af en laat alles zachtjes sudderen gedurende ongeveer 45 minuten, tot de kip gaar is.
Snijd de tomaten in grote stukken en voeg ze toe aan de stoofpot en laat alles nog enkele minuutjes op het vuur staan.
Breng op indien nodig smaak  met zout, suiker en peper.
Bestrooi met verse korianderblaadjes om te serveren.

Rijst met bonen

1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gehakt
100 gr spekblokjes
1  blik rode bonen
250 gr rijst
350 ml kokosmelk
350 ml bouillon

Fruit de ui en de knoflook in een beetje olie. Voeg de spekblokjes toe en laat ze even bruinen.
Doe de rijst in de pan en laat even fruiten.
Voeg de uitgelekte bonen, kokosmelk en bouillon toe.
Breng alles aan de kook, dek af en laat nog 10 minuten op een zeer laag vuur staan. Draai dan het vuur uit, en laat nog een tiental minuten staan tot al het vocht is opgenomen. Op deze manier gaat de rijst niet aanzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten