Normandische kip
Frankrijk verdient meer dan een recept in deze lijst, maar we beginnen met deze Normandische kip met appeltjes, cider en Calvados. Met dank aan Gunter en Sospiet.We hebben voor de gelegenheid appeltjes van een lokale appelboer en een flinke Mechelse koekoek. Die laatste is zeker de investering waard, want hij smaakt veel intenser dan een goedkoop plofkipje, er is meer eten aan, en van het karkas maken we nog een stevige bouillon, en zelfgemaakte kipcurry. Drie keer plezier van één kip.
Het recept:
1 kip, in stukken gesneden
2 el calvados
3 el bloem
½ l cider
3 el bloem
½ l cider
2 klontjes boter
200 gr champignons
2 appels, jonagold
2 appels, jonagold
½ el kippenbouillon
2 dl room
2 dl room
Neem een braadpan of een braadpot en smelt een klontje bakboter. Zorg ervoor dat je pan goed warm is. Kruid de kip met peper en zout en leg de bodem van de pan of kom vol en laat mooi goudbruin bakken: 3 à 4 minuten langs beide kanten. Naargelang de grootte van de stukken kip moet het misschien 4 à 5 minuten bakken langs beide zijden.
Als je de kip erin legt, zet dan je vuur iets minder fel. Wanneer ze langs beide zijden mooi krokant gebakken is, voeg dan 2 à 3 eetlepels bloem toe zodat er zich een roux vormt. Voeg calvados toe en flambeer.
Blus met de cider. Roer het aanbaksel los met de garde en laat pruttelen en garen zonder deksel.
Neem een ander braadpannetje en smelt een klontje boter en bak de champignons mooi bruin aan.
Snijd ook een appel in blokjes en voeg bij de champignons.Blus met water en voeg ½ eetlepel kippenbouillon toe. Voeg de champignons en appel bij de kip. Voeg room toe en laat gedurende 25 minuten garen op een zacht vuurtje zonder deksel.
Snijd de tweede appel in schijfjes en bak ze in het kleine braadpannetje. Gebruik deze als garnituur.
Het verdikt: Een lekkere klassieker, maar een stevige kip als deze Mechelse koekoek heeft een langere gaartijd nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten