woensdag 18 december 2013

Kip met citroengras


Kip met citroengras

8 kippenboutjes of andere kippendelen.
2 el fijngehakt citroengras
4 lente-uitjes fijngehakt
2 tl vissaus
1 tl sambal oelek
1 tl suiker
1 el olie

Meng de olie met de kruiden en andere smaakmakers.
Leg de kippenboutjes in een ovenschall en overgiet ze met het kruidige oliemengsl.
Zet de kip  onafgedekt n de oven op 180 graden gedurende 30 minuten.
Keer na 20 minuutjes de kippendelen eens om en bedruip opnieuw met olie indien  nodig.
Bereid intussen alle bijgerechten, schik alles op een mooie schotel en serveer.



Kokosrijst

2 el boter
1 teentje knofloook geperst
1 tl komijnzaadjes
1 ui, in plakken
1 grote mok basmatierijst
1 grote mok kokosmelk
1 grote mok kippenbouillon

Verhit de boter in een pan en voeg ui, knoflook en komijn toe.
Roerbak tot de ui glazig is.
Voeg de rijst toe en roer nog 2 minuutjes.
Voeg dan kokosmelk en bouillon toe en laat 12 minuten zachtjes koken.
Neem de pot van het vuur en laat nog een 10tal minuten staan  tot al het vocht is opgenomen.

Kruidige eieren

4 hardgekookte eieren, gepeld
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
1/2 tl sambal oelek
1 klein stukje gember, fijngehakt
zout
olie
1 el azijn
1 el sojasaus
1 dl water

Wrijf de ui, knoflook sambal en gember in een vijzel tot een dikke pasta.
Bak de pasta in de olie tot de uien een kleurtje gekregen hebben.
Voeg dan sojasaus, azijn en water toe en roer tot een smeuige saus.
Voeg in dien nodig een snufje zout toe.
Leg de eieren hierin en laat zachtjes sudderen tot de eieren warm zijn, en de saus ingedikt.

Atjar van ananas

1 blik ananas in stukjes
olie
6 el azijn
1 ui, fijngehakt
1 tl sambal
2 el suiker
1 tl gemalen koriander 
1 tl gemalen komijn
1/2 tl kaneel
4 kruidnagels
5 peperkorrels

Laat de ananas uitlekken maar bewaar het vocht. 
Fruit de ui in de olie tot hij glazig is. 
Voeg er dan alle kruiden bij en laat even verder bakken zodat alle geuren vrijkomen.  
Giet dan het sap en de azijn erbij, en indien nidig een scheutje water en een snufje zout.
Voeg de suiker toe en laat deze oplossen in de saus.
Voeg dan de stukjes ananas toe.
Proef op smaak en laat het geheel afkoelen.

sajoer loddeh

Allerlei groenten (hier witte kool, princesseboontjes, en wortel, maar het kan ook met andere groenten)
1 blik kokosmelk
2 uien, fijggehakt
1 teentje knoflook, geperst
2 tl gemalen koriander
1 tl komijn
1 tl citroengras
zout
1/4 l bouillon

Snijd alle groenten indien nodig in hapklare en ongeveer even grote stukken.
Blancheer de groenten even in kokend water met een snufje zout.
Wrijf de ui, knoflook en de kruiden in de vijzel tot een pasta.
Bak deze pasta op in een heel klein beetje olie.
Voeg hier de bouillon  en de kokosmelk aan toe. 
Doe de uitgelekte groenten bij dit soepje en laat ze nog even verder garen.


sambal en chutney
Haal je gewoon uit een potje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten