Enkel als je heel goed kijkt, zie je op de wereldkaart hierboven een heel klein nieuw stipje. Dat is alles wat er van Palestina overblijft. Reden te meer om er eens het vergrootglas op te zetten.
Wat hen nog blijft is zeker hun lekkere keuken. Gelukkig kunnen zij (en ook wij) al deze lekkere gerechten ook elders bereiden en is het ook hier geen probleem meer om de nodige ingrediënten te vinden. Ga zeker op zoek naar een Arabische winkel met een mooie keuze aan kruiden, en lekker platbrood.
Vandaag maken we dus musakhan, of Palestijnse kip met ajuin. Traditioneel eet je dit met je handen en plat brood uit een groot bord dat in het midden van de tafel staat, maar je kan het ook in het brood rollen, en meenemen als lunch of picknick.
.
Musakhan
1 stevige braadkip, in stukken verdeeld
Olijfolie
Komijn
Sumac
Kaneel
30 gr pijnboompitten
3 dikke ajuinen
Arabisch platbrood
Peterselie
Peper en zout
Griekse yoghurt
1 citroen
Verwarm de oven tot 180°.
Leg de stukken kip in een braadslede, besprenkel ze royaal met olijfolie en bestrooi met 1 koffielepel komijn, 1½ koffielepel sumac, een vleugje kaneel, een snuifje zout en een flinke hoeveelheid versgemalen zwarte peper. Wrijf de kip in met de olie en de kruiden en zorg dat alles goed verdeeld is. Schuif dan de braadslede in de oven tot de kip volledig gaar is. Reken hiervoor 30 tot 45 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip.
Snijd ondertussen de ajuin in dunne halve maantjes.
Giet 2 eetlepels olijfolie in een grote pan, laat even opwarmen, en bak hierin de pijnboompitjes aan. Schep ze uit de pan zodra ze een beetje kleur krijgen. Laat de olie in e pan en stoof hierin de ajuin aan. Laat ze gedurende 15 minuten langzaam garen, en zachtjes kleuren, maar niet bruinen. Voeg dan 2 eetlepels (Jaja!) sumac toe, 2 koffielepels komijn en een flinke draai van de pepermolen.
Als de kip gaar is, haal ze dan uit de oven en zet de grill aan.
Schuif het brood enkele minuutjes hieronder om het een beetje krokant te laten worden.
Leg het brood dan op een bord, leg hierop de helft van de ajuin, dan de stukken kip en de jus uit de braadslede. Werk af met de rest van de ajuin, de pijnboompitjes, wat fijngehakte peterselie en toefje yoghurt en een partje citroen.
Smakelijk
طيب المذاق
Geen opmerkingen:
Een reactie posten