Kuku Paka
1 mooie kip of 1 kg kippenbouten
Voor de marinade:
een scheutje olie
sap van een halve citroen
een snuifje zout
1/2 koffielepel kurkuma
een eetlepel verse gember, zeer fijn gehakt
2 of 3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
1/2 koffielepel zwarte peper
1/2 koffielepel chilipoeder of 1 vers scherp pepertje, fijngehakt
1 koffielepel korianderpoeder
1 koffielepel komijnpoeder
Voor de saus
2 eetlepels olie
1 grote of 2 kleine ajuinen
2 cm verse gember
1 teentje knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
1 paprika
1 blik kokosmelk
1/2 koffielepel kurkuma
1/2 koffielepel komijnpoeder
sap van een halve citroen
Peper en zout
Voor de afwerking (indien gewenst)
Verse koriander
1 chilipepertje
Verdeel de kip indien nodig in stukken en maak enkele inkervingen in het vel zodat de marinade goed kan doordringen.
Meng alle ingrediënten voor de marinade grondig door elkaar. Leg de stukken kip erin en wentel ze goed rond zodat ze volledig bedekt zijn met het mengsel. Zet de kip op een koele plaats en laat minstens 30 minuten marineren. als het kan, is het zelfs beter ze te laten staan tot de volgende dag, dan komen de smaken nog beter tot hun recht.
Verwarm de oven tot 200°C.
Schik de stukken kip op een bakplaat en rooster ze gedurende 30 minuten.
Verlaag dan de temperatuur tot 175°C, draai de stuken kip eens om en laat ze nog 10 minuutjes verder garen.
Maak intussen de saus.
Snipper de ajuinen.
Verwarm wat olie in een pan, Voeg de uiensnippers toe en fruit ze langzaam tot ze doorschijnend zijn en lekker beginnen te ruiken.
Hak de gember en knoflook fijn en gooi ze bij in de pan en laat even mee fruiten.
Voeg dan de tomatenpuree toe en laat even meebakken.
Snijd de paprika en stukken en doe ze bij in de pan.
Overgiet alles met de kokosmelk en kruid met kurkuma en komijn.
Leg een deksel op de pan en laat alles ongeveer 10 minuutjes sudderen op een zeer laag vuurtje.. Roer af en toe zodat de saus niet aanbrandt.
Breng op het einde van de kooktijd de saus op smaak met het citroensap en peper en zout.
Als de kippendelen goed gaar zijn, schik ze dan in de saus, versier eventueel met koriander en chili en serveer met platbrood, rijst of pilav.
PS
Dit gerecht leent zich ook prima voor een barbecue. Bereid de saus dan op voorhand en grill de kip op de BBQ. Let er wel op dat ze dan voldoende gaar is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten